Podoaba capilară ne completează frumuseţea
Îngrijirea părului urmăreşte în primul rând menţinerea hrănirii lui naturale. Primul pas care trebuie făcut pentru o îngrijire sănătoasă a părului este să dăm la o parte obiceiurile proaste şi să împrumutăm din obiceiurile benefice creşterii sănătoase a acestuia.
De cele mai multe ori nu ne gândim că de la sănătatea scalpului porneşte sănătatea părului nostru. Foliculii piloşi din scalp sunt cei din care se nasc firele noastre de păr. La baza acestor foliculi se găsesc papilele, care produc celule ale părului, ce ies din aceşti foliculi, întarindu-se şi formând părul. Am încercat aici această descriere simplă pentru a ne face o idee despre importanţa îngrijirii scalpului într-un mod corespunzător.
Fără mătreaţă!?
Un păr frumos trebuie să fie în primul rând sănătos. Şi nu o să vă vină să credeţi pentru acest lucru este foarte important să evitaţi alcoolul, zahărul sau cofeina şi să consumaţi fructe, legume, alune, nuci şi peşte. Cu alte cuvinte alimentaţia săătoasă e foarte importantă şi pentru păr, nu numai pentru piele şi organism.
Părul nu trebuie să sufere din cauza temperaturii sau a şepcilor funny pe care le porţi zilnic, care favorizează apariţia mătreţii. Pentru a scapa de mătreaţă şi de părul gras este important să ne ferim de şampoanele grase pe bază de ou şi de utilizarea excesivă a balsamurilor. Deasemeni utilizarea unui pahărel de oţet alb în apa de clătire, (preferabil de mere) reduce seboreea şi redă strălucire firului de păr.
Căderea părului!?
Cea mai bună metodă de tonifiere a rădăcinii părului şi îmbunătăţirii circulaţiei sangvine este masajul scalpului. Acesta poate fi totodată şi foarte relaxant. Uleiurile esenţiale sunt cele mai indicate în acest scop. Cele din portocală sau lămâie au un efect tonic şi energizant, care previne, în acelaşi timp, şi căderea părului.
Poţi prepara o mască împotriva căderii părului, chiar la tine acasă. Produsele naturale sunt foarte bune mai ales când ai toate ingredientele la îndemână. Tot ce trebuie să faci este să amesteci zece picături de ulei de ricin cu gălbenuşul unui ou. Masca se îndepărtează cu apă călduţă în care s-a pus zeama unei lămâi. Astfel părul va străluci.
Hidratarea
Părul tău are nevoie de hridatare! Apa minerală este cea care te poate ajuta să ai un păr strălucitor şi uşor de pieptănat. Dacă te grăbeşti şi nu ai timp să aplici balsamul obişnuit, clăteşte-ţi părul cu apă minerală. Are acelaşi efect în timp mai scurt.
În ultima vreme, şampoanele de păr şi balsamurile de întreţinere conţin un aşa-numit complex lactocerat, compus din grăsimi extrase din lapte, albumină şi vitamine. Rostul lui este să se depună pe părul vătămat şi pe rădăcinile bolnave, ajutând la refacerea capilară şi la rezistenţă faţă de uscător, placă, ondulator sau tapaj. Revenim iar la un truc la îndemâna tuturor. Astfel două capace metalice de zer turnate în ultima apă de clătit au rostul să întărească firul de păr şi să-i dea strălucire.
Frecvenţa spălării părului
Dacă nu îţi vei alege un şampon pentru spalare frecventă, părul nu va suporta destul de bine această acţiune. Mai ales că şamponul este cel care de obicei curăţă şi hrăneşte.Unii specialişti susţin că părul se va îngrăşa mai tare dacă îl speli din ce în ce mai des. Însă părul se îngraşă din cauza secreţiei de sebum, care este reglată hormonal, fără absolut nici o legătură cu frecvenţa de spălare. Trebuie în schimb să avem grijă la ritmul de viaţă: stresul şi activitatea fizică influenţează secreţia de sebum.
Părul trebuie spălat atunci când simţim că începe să se îngraşe. O frecvenţă de 4-5 spălări pe săptămână ne apără părul de acumularea sebumului şi a celulelor moarte ale pielii capului. Ne scapă de murdăria şi mirosurile cărora le eşti expusă în fiecare zi. Un păr curat este primul pas către oricare dintre look-urile pe care fiecare dintre noi ni le dorim. Oricare tip de păr este deosebit şi trebuie tratat aşa cum ne-o cere el, adică într-un mod deosebit. Nu trebuie să uităm să folosim şamponul corespunzător fiecărui tip de păr.
Părul creţ de exemplu, fiind mai poros decât cel drept atrage şi reţine pentru mai mult timp mizeria şi mirosurile. Şi în cazul părului foarte des se întâmplă acelaşi lucru. Soluţia în aceste cazuri este bineînţeles spălatul mai des şi cu produse adecvate.
Placa, uscătorul, aranjatul părului
Oricât de mult ne place părul drept, trebuie evitate pe cât posibil serviciile “spectaculoase” pe care credem că ni le aduce o placă de păr obişnuită. Odată ce ne-am obişnuit cu ea, vom obţine, dacă nu pe loc, într-un final apropiat, un păr tern, din care vom fi nevoite să tundem o mare parte. Doar când este strict necesar, aceasta însemnând de câteva ori pe an, putem apela la o placa de calitate, ceramică, evitându-le pe cele din metal. Este foarte important, să ştim că placa se va folosi pe un păr uscat foarte bine, niciodată pe un păr ud.
Pentru fetele cu părul decolorat sau care folosesc oxidanţi puternici de 9% sau 12%, folosirea plăcii ar trebui să iasă din discuţie. Acest gen de păr este şi aşa destul de agresat de pudră şi oxidanţi, ca să mai suporte o agresiune în plus. Rezultatele nefaste vor fi vizibile pe loc, părul luând un aspect de gumă.
Trebuie deasemeni să evităm pe cât posibil să facem o obişnuinţă din taparea părului. Ocazional ne putem folosi de acest procedeu, cu condiţia de a o face într-un mod corect. Pentru a ne tapa părul, trebuie să ştim şi în ce fel să o facem. În primul rand se alege o şuviţă din vârful capului. Aceasta se va tapa la rădăcină, urcând pe şuviţă doar câţiva centimetri, în funcţie de lungimea părului. Se continuă cu următoarele şuviţe care duc în direcţia frunţii. La sfârşit părul trebuie finisat doar la suprafaţă, pieptănându-l uşor cu o perie fină.
Periind părul de mai multe ori pe zi va circula mai mult aer printre firele de păr şi astfel se risipeşte praful. Prea mult periat poate însă să ia din volumul abia obţinut sau poate destrăma buclele. Este indicat atunci când e posibil să ne aranjăm părul şi cu degetele şi să renunţăm la tot ceea ce îl distruge.
Volumul
Important de ştiut este şi faptul că volumul nu îl obţinem doar cu bigudiurile mari, peria rotundă mare şi folosirea excesivă a uscătorului. În funcţie de ceea ce ne permite tipul de păr putem “trişa” cu diferite trucuri. Pentru părul ondulat sau creţ aplicăm imediat după spălare o spumă de calitate, însă în cantitatea potrivită lungimii părului. În cazul bobului sau a tunsorii pixie puţină ceară aplicată în zona tâmplii trecerea mâinilor prin el şi puţin fixativ dacă e cazul rezolvă problema. Ce facem dacă avem părul şi des şi lung şi drep? În funcţie de sănătatea scalpului, adică doar dacă acesta ne permite utilizăm fixativ. Pulverizăm câte puţin fixativ pentru volum pe degete de data asta şi masăm uşor rădăcina firelor de păr din direcţia frunţii în sus atât cât este cazul. Dacă după câteva ore observăm că părul se lasă, aplecăm capul în jos, trecem mainile prin apă (sau nu) şi îl masăm iar la rădăcini. Deasemeni la fel de importantă pentru volum este şi felul în care ne uscăm părul. Atât la pieptănat cât şi la uscat este bine să dai părul în toate direcţiile. De le ceafă spre vârful capului, din laterale spre ceafă, din vârful capului spre frunte şi spre laterale şi aşa mai departe.
Electrizarea
Electrizarea este un aspect foarte neplăcut al părului. Cauzele acestui aspect sunt multiple: fie ţesătura hainelor pe care le purtăm, fie expunerea excesivă la soare (care usucă şi dă un aspect mat şi nu prea sănătos), fie expunerea la frig sau fesurile si glugile purtate iarna. Nu este indicată nici folosirea unui pieptăn neadecvat, sau utilizarea în exces a plăcii, uscătorului, ondulatorului.
Electrizarea poate fi prevenită prin aplicarea unei doze mici de fixativ, în timp ce părul este umed. Este deasemeni indicat ca părul să fie pieptănat cu o perie sau un pieptene ude, de preferat acestea să fie din păr natural sau lemn. Un rol major îl are în acest caz utilizarea produselor de îngrijire potrivite tipului de păr. Astfel o mască potrivită şi un balsam bun ne pot scoate din impas. Uscătorul cu ion si placa ceramică ne ajută şi în acest caz.
Ca să ne ţinem până la capăt de trucuri, voi preciza că masca de care am amintit mai sus o putem face şi din ulei de măsline şi gălbenuş de ou. Ajută mult părul care se electrizează, îl hidratează. Atenţie însă, această mască nu se aplică şi la rădăcină şi nu mai mult de odată pe săptămână, în cazuri critice maxim de două ori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu