Elena Cosau

Elena Cosau

duminică, 11 iulie 2010

ALCOOLUL

De cate ori am auzit diverse afirmatii despre alcool mi-am pus multe intrebari. Zilele acestea am decis sa ma documentez si am aflat niste amanunte foarte interesante.
Cunoastem cu totii persoane care nu consuma deloc alcool. Sau la polul opus persoane care si-au schimbat viata in mod negativ din cauza alcoolului.
Insa, femei cu un corp de invidiat, care arata cel putin cu 10 ani mai tinere au spus nu categoric alcoolului. Printre acestea se numara nume cunoscute ca Jennifer Lopez, Claudia Schiffer, Madonna, Angelina Jolie, Oana Cuzino, Andreea Marin Bnica sau Mihaela Radulescu si lista poate continua.
Sunt curioasa daca macar o sa va puneti un semn de intrebare dupa ce o sa cititi urmatoarele. Si daca se mai merita acele betii in cluburi? Care din pacate, am observat, ca la cei mai tineri se cam repeta.

Ca efect general asupra organismului alcoolul este toxic pentru celule. Din cauza efectului higroscopic (acela de a absoarbe cu usurinta apa si umiditatea)alcoolul in concentrati mari sustrage apa, ducand astfel la distrugerea celulelor. In aceste conditii apare deshidratarea, care se simte de la piele, la unghii, la par, la ten...si bineinteles si in randul organelor.

Alcoolul iti deshidrateaza corpul si te scapa de nutrientii vitali. Asta poate sa conduca la o piele terna si o aparenta urata. Problemele deja existente ale pielii sunt de cele mai multe ori agravate de alcool. Acneea de exemplu este accentuata. Daca suferi de rozacee sau psoriazis(boala de piele), atunci cu siguranta vei observa dupa ce consumi alcool, ca te vei alege cu niste pete rosii pe fata.

Multi dermatologi cred ca tonifiantele pe baza de alcool si cosmeticele exfoliante prea puternice pot usca excesiv pielea si o pot irita.

Alcoolul este un factor de stres pentru tot organismul din cauza ca produce o crestere a tensiunii arteriale, astfel fiind eliberate in organism intr-o masura mai mare substante ca zaharuri, lipide si cortizon in circulatia sanguina.(Cortizonul este un hormon cu actiune antiinflamatorie, antialergica si antitoxica.)

Dupa consum, alcoolul ajunge in stomac si in intestine de unde prin absortie este preluat de sange si trasmis prin aparatul circulator in tot corpul. Din aceasta cauza cele mai afectate sunt tesuturile puternic irigate de sange.

Pentru inlaturarea alcoolului din organism se consuma o mare cantitate de energie, care de fapt e necesara tuturor organelor pentru buna lor functionare. De exemplu, pentru metabolizarea alcoolului la nivelul ficatului poate fi consumat si pana la 80% din oxigenul disponibil acestui organ. In aceste conditii specialistii vad alcoolul ca pe un "paralizant metabolic".

Celulele cardiace si cele cerebrale care au deasemenea un consum ridicat de oxigen sufera cel mai mult din cauza alcoolului.

Alcoolul este un catalizator excelent pentru transformarea caloriilor in grasime de depozit. Deci favorizeaza aparitia celulitei.

In cazul obezitatii alcoolul este strict interzis.
Alcoolul contine mai multe calorii decat ne putem imagina. De aceea, cateva pahare de bere, vin sau altfel de bauturi alcoolice in fiecare zi pot ruina alimentatia echilibrata. Toate acestea in conditiile in care in timpurile noastre ar trebui sa calculam caloriile mai mult din lichide decat din mesele principale.

De asemeni nu se mai pune problema ca la fel de interzis este consumul de alcool (si acel "sa guste") la copii.

Femeile care consuma alcool in timpul sarcinii pot pune in pericol fertilitatea fiilor. Specialistii sustin ca patru sau cinci pahare de vin pe saptamana pot afecta dezvoltarea tesutului delicat al testiculelor cat si formarea celulelor spermatice. Deasemeni exista riscul ca fatul sa dezvolte epilepsie dupa nastere.

Daca eu fac parte din categoria persoanelor care au spus nu alcolului din considerente de sanatate si frumusete asta nu inseamna ca orice consum cat de mic de alcool repreznta ceva negativ. Din contra sunt studii care au aratat ca persoanele care consumă alcool cu moderaţie sunt mai sănătoase decat cele care se abţin complet şi, desigur, mult mai sănătoase decât cele care fac excese.
Se stie de mult timp ca anumite băuturi, de exemplu vinul roşu sau berea, au anumite beneficii pentru sănătate, de exemplu reduc colesterolul şi au efect antioxidant. Insa mare grija, CONSUMUL DE ALCOOL SE FACE CU MODERATIE...SI NU TREBUIE SA FACEM O OBISNUINTA DIN ASTA.

Doza de alcool considerata inofensiva pentru un om sanatos este, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, de 7g alcool pur pe zi.
Femeilor le este permisă doar jumătate din cantitatea permisă bărbaţilor. În cazul sexului frumos, băuturile alcoolice sunt mai toxice, pentru că organismul nostru sintetizează cu 50% mai puţine enzime ce metabolizează alcoolul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu