Elena Cosau

Elena Cosau

duminică, 20 iunie 2010

CAFEAUA

Pentru cei mai multi dintre noi cafeaua e nelipsita de la micul dejun, sau din prima parte a zilei. Asa cum foarte multi o consideram o placere, o mare parte dintre bautorii de cafea chiar vor sa renunte deoarece o considera un viciu.
Da, sunt o adepta a cafelei bune, nu in exces insa si folosesc cafeaua chiar si in ritualurile de frumusete. Si pentru ca am descoperit pe pielea mea cat de indicata e cafeaua, va dezvalui si voua din ceea ce am citit si ceea ce spun studiile.
Va vine sau nu sa credeti cafeaua este unul dintre cele mai studiate produse din lume. Mi s-a mai spus asta, probabil asa o sa spuneti si voi, sau ca studiile sunt de fapt realizate de producatorii de cafea. Insa o ceasca de cafea e leac pentru cancerul de colon, trateaza durerile de cap, imbunatateste starea de spirit si performantele cognitive, reduce riscul imbolnavirii de diabet si Parkinson, elimina pietrele de la rinichi si ajuta in dietele de slabire.
Si acestea sunt doar cateva argumente. Mai jos expun cele 10 argumente aduse in atentia noastra de ”Gloria Jean’s Coffees va coloreaza gustul, Premium Dental va albeste dintii!”, un proiect care vizeaza si educarea publicului in ceea ce priveste potentarea gustului cafelei prin metode se igiena orala.


1. Cofeina, benefica in timpul raceli. O ceasca de cafea ajuta la eliberarea adrenalinei, responsabila de senzatia de energizare a corpului. O ceasca de cafea zilnic nu numai ca ne sporeste randamentul, dar ne si protejeaza organismul. Cafeaua nu trebuie eliminata din dieta zilnica atunci când suntem raciti, deoarece ajuta la eliberarea cailor respiratorii.

2. Cafeaua vindeca herpesul. Are proprietati antivirale, spun cercetatorii japonezi, care au testat (in vitro) 15 tipuri de cafea (8 obisnuite si 7 instant). Au descoperit astfel ca in extractul de cafea (indiferent de tipul folosit) exista un ingredient care distruge virusul prin contact direct si impiedica raspindirea lui la celelalte celule invecinate.

3. Experimente realizate recent in Italia, la Universitatea Pavia, au aratat ca anumite molecule din cafea previn adeziunea streptococului Mutans pe smaltul dintilor. Mai mult, PREMIUM DENTAL ne sfatuieste ca „daca langa ceasca de cafea pe care o servim, avem si un pahar cu apa, se poate reduce riscul aparitiei cariilor”, potrivit Dr. stomatolog Serban Atanasiu

4. Una sau doua cesti de cafea inainte de orice tip de activitate fizica ne ajuta organismul sa reziste mai mult la efort. Un studiu de rezistenta a aratat ca doza optima de cofeina de care corpul are nevoie in timpul exercitiilor este de 3-6 mg pe kilogram .

5. Gratie cafelei, bautorii infocati sunt mai protejati de Parkinson cu 80%, de cancerul de colon (25%), de ciroza hepatica (80%). Bautorii de cafea cu cafeina sunt cu 45% mai putin predispusi aparitiei pietrelor la rinichi si la fiere.

6. Cafeina are un efect de stimulare si drenare celulara, permitand o mai simpla reducere a stratului celulitic cu care 90% dintre femei se confrunta. Asadar, produsele cosmetice de corp cu continut de cafeina au efecte antiedematoase (nu retin lichidele in celule) si de stimulare a circulatiei venoase si limfatice. Cremele pe baza de cafea intineresc epiderma.

7. Cafeaua este un diuretic si un laxativ natural. S-a demonstrat ca filtrata, cafeaua este si mai purgativa decat cea obisnuita.

8. Aceasta bautura contribuie la profilaxia cancerului de intestin gros. Rezultatele studiului arata ca femeile care au consumat mai mult de trei cesti de cafea pe zi prezinta un risc mai redus (60%) de a dezvolta cancer de col uterin fata de cele care au consumat mai putin de doua cesti de cafea pe saptamani.

9. Cu ajutorul cafelei putem imbatrani frumos. Un adevar care ne intriga. Ultimele studii arata ca licoarea magica joaca un rol protector asupra celulelor creierului, faimosii neuroni care, odata distrusi, nu se mai refac.

10. Cafeaua are mai multe fibre si mai multi antioxidanti decit sucul de portocale. O cana de cafea neagra are un continut de fibre si polifenoli mai ridicat decat orice alta bautura de pe planeta.

Si in ceea ce priveste frumusetea as mai putea adauga eu:
1. Cofeina chiar este o masura eficienta impotriva imbatranirii.
Cafeina din produsele cosmetice poate sa ii ofere pielii un aspect curat. Acest ingredient repara vergeturile si ridurile prin vasoconstrictie, reducand aspectul lasat si umflat al pielii.
2. Impotriva celulitei e bine de folosit cafeaua.
Multi experti recomanda sa folosim boabe de cafea usor macinate ca scrub in zonele cu celulita. Acestea produc o actiune de exfoliere puternica, deoarece cafeina se absoarbe in piele si stimuleaza celulele de grasime sa isi elibereze continutul. Poti sa aplici boabele de cafea calde pe piele si sa infasori zona in folie de plastic timp de 10 minute. Sau poti sa amesteci boabele de cafea intr-o lotiune de corp si sa masezi zona timp de cel putin 60 de secunde.
3. Un extraordinar exfoliant
Pentru o piele catifelata folositi zatul de cafea amestecat dupa preferinta cu lapte, uleiuri esentiale, sau ulei de masline(daca aveti pielea uscata), si cu gelul de dus obisnuit, faceti astfel o pasta cu care masati fiecare parte din corp, inclusiv fata. Repetati procedeul cam de 2 ori pe saptamana, chiar si odata e suficient. Si va asigur ca o sa vedeti diferenta.

Si la final pot sa mai adaug:
Pentru durerile de cap...incercati cafea rece in care adaugati cateva picaturi de lamaie, dar fara zahar.
In general e mai bine daca putem bea cafeaua rece, fara zahar, mai ales ajuta pentru ten.
Daca nu putem renunta la zahar...avem alternative...mierea, zaharul brun, sau chiar zaharina.
Daca tot bem cafea ...sa bem cu cofeina si sa bem mai rar ness.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu