Elena Cosau

Elena Cosau

duminică, 29 august 2010

trandafirul...florile de cires...lavanda

Trandafirul, lavanda si florile de cires sunt recunoscute in industria farmaceutica ca fiind arome impotriva stresului. Se pare ca aromoterapia face minuni in tratarea acestei "boli moderne". Diferitele arome ne pot influenta pozitiv atat starea de sanatate cat si dispozitia. Explicatiile specialistilor suna cam asa: "..mirosul ajunge in sistemul limbic al creierului, adica acolo unde sunt procesate si stocate emotiile, asa expicandu-se efectul anumitor arome..."




Uleiul esential de trandafiri:
Esenta uleioasa obtinuta din florile speciei Rosa centifolia (trandafirul de mai) este esenta uleioasa supranumita si "regina" aromelor.
Uleiul esential de trandafiri este cel mai scump deoarece pentru obtinerea unei picaturi trebuie distilati 30 de trandafiri mari.
Are proprietati antidepresive si sedative, mareste secretia de dopamina (o substanta secretata de creier), stimuleaza gandirea.
De asemenea, uleiul esential de trandafir are si o actiune calmanta asupra sistemului nervos, elimina insomnia, fara a fi insa un sedativ puternic.
Esenta de trandafir este cea mai putin toxica dintre toate uleiurile volatile, de aceea este indicata in foarte multe afectiuni, principale fiind cele legate de zona genitala, cum ar fi afectiunile uterine, frigiditate, impotenta, menstruatii neregulate, dar si in depresie, dureri de cap, hemoragii, insomnie.
Aroma trandafirului are calitati profund feminine si senzuale, fapt pentru care este folosit pe larg in industria parfumeriei.
Datorita efectului sau antiseptic, uleiul de trandafir este indicat in ingrijirea tuturor tipurilor de piele. De efectele apei de trandafir beneficiaza in special pielea uscata, inflamata, sensibila, cu tendinta la imbatranire.




Uleiul esential de lavanda:
Florile de lavanda uscate sau proaspete contin uleiuri esentiale care calmeaza spiritul, echilibreaza emotional, readuc buna dispozitie, combat depresia si durerile de cap, reduc simptomele premenstruale si favorizeaza somnul.
Lavanda este benefica, conform studiilor si in tratarea panicii, isteriilor, starilor anxioase.
Uleiul esential de levantica este un ulei foarte versatil, bun pentru aproape orice afectiune. Are actiune calmanta, recomfortanta, relaxanta.
Combate durerile musculare, racelile, alunga insectele, vindeca arsurile minore, vindeca si calmeaza intepaturile de insecte.
Ulei esenţial de lavandă are proprietati antiseptice si anti-inflamatorii. A fost folosit în spitale în timpul primului razboi mondial pentru a dezinfecta podelele şi pereţii.
Aceste extrase sunt de asemenea folosite ca arome pentru produsele de baie. Iar in randul cosmeticelor aromele de lavanda se intalnesc cel mai des in tonifiante si parfumuri.




Uleiul esential de flori de cires:
Aroma florilor de cires combate stresul deoarece are proprietati de relaxare si calmare a sistemului nervos. De asemenea combate anxietatea, insomnia si migrena.
În China, floarea de cires este asociată cu puterea si frumusetea femeilor, precum şi sexualitatea feminina..
Deasemeni este foarte des folosita si in industra cosmeticelor si parfumurilor.
Floare de cires este reprezentativa pentru primavara iar in Japonia este considerata ca fiind semn de noroc şi o emblemă de dragoste si afectiune.

TENUL SENSIBIL

Specialistii sustin ca una din trei femei are tenul sensibil. Se pare ca acest fapt se datoreaza mai mult modului de viata, alimentatiei, ingrijirii neadecvate.
O piele sensibila este foarte subtire, fragila si in contact cu diversi factori alergenici, factori din mediu (vantul, frigul, praful) sau din produsele de intretinere se usuca foarte repede. Aceasta este afectata si de caldura razelor solare, iar pentru a evita arsurile care apar foarte repede este necesara folosirea unei creme cu maxima protectie UV.

Ingrijirea tenului sensibil:
- ar fi indicat sa se evite exfoliantii, sau o utilizare frecventa a acestora;
- masajul facial se face la fel de rar, se folosesc mai mult creme, lotinui sau geluri dermocosmetice si pentru ingrijire delicata;
- evitati produsele care contin alcool, parabeni sau alti conservanti sau parfumuri deoarece acestea duc la iritarea pielii;
- cele mai potrivite lotiuni de curatare sunt cele pe baza de apa termala;
- nu trebuie insistat la demachiere pe zonele sensibile ale fetei deoarece pot aparea iritatii sau acnee;
- servetelele demachiante de hartie ar trebui sa fie inlocuite cu dischete demachiante din bumbac hipoalergenic;
- evita schimabrile bruste de temperatura;
- NU consuma alcool, condimente sau prea multa cafea;
- din ritualul zilnic nu trebuie sa lipseasca crema hidratanta ca baza de machiaj atunci cand te machiezi si nu renunta la ea nici cand nu te machiezi, hidratarea este cea mai importanta, iar pentru acest lucru nu uita sa bei mai mult de 2 litri de apa pe zi!
- pentru completarea hidratarii inainte de culcare aplica si o crema de noapte, aceasta te ajuta prevenind si aparitia ridurilor.